Placek z truskawkami i masą

W u l g a r y z m

Temat: co zrobić żeby truskawki nie topiły się w cieście?
Mialam ten sam problem do momentu kiedy znalazlam przepis na forum Bajeczki
04.Jest on rewelacyjny.Od tej pory truskawki w moim placku tak wygladaja jak w
plackach w cukierni. To ciasto w/g Bajeczki jest gesciejsze,byc moze to bylo
powodem opadania owocow.Oto przepis Bajeczki:

"Błyskawiczne ciasto na oleju":
4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, owoce (w tym wypadku truskawki), aromat (ja nie daję).
Zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i dalej miksować na gładką masę. Na końcu
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i wszystko dokładnie zmiksować.
Foremkę (ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą, wylać ciasto, na cieście poukładać owoce. Piec około godzinę w
uprzednio nagrzanym piekarniku (ja piekę w 180 stopniach). Po upieczeniu
posypuję cukrem pudrem.

W tym przepisie zmienilam dla siebie tylko proporcje maki.Otoz ja daje 1.5
szkl. maki pszennej i 1/2 szklanki maki ziemniaczanej. obie Maki mieszam w
misce razem z proszkiem do pieczenia.To jedyna zmiana. Placek jest odlotowy. A
co do oleju upieklam juz z kujawskim i z jakims olejem z dodatkiem oliwy z
oliwek .W smaku byl placek jednakowy, wiec olej nie ma wielkiego znaczenia jaki
sie zastosuje.Polecam przepis Bajeczki o4.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26182637,26182637,co_zrobic_zeby_truskawki_nie_topily_sie_w_ciescie_.html



Temat: Hej, jakich ciast nie ma w...
najbardziej typowym ciastem amerykanskim jest pie - placek z zapieczona masa
owocowa, ni to polkruche ni to pierogowate , nadzinie owocowe jest czesto z
dodatkiem skrobii i przypomina kisiel
tak wiec ciasto, ktore bedzie nietypowe to takie, gdzie zapieczesz surowe
owoce, albo nimi ozdobisz - jakies tarty np
tu jest znany najczesciej tylko strawberry shortcake - ciasteczko kruche
ozdobione truskawkami

yeast cake, czyli drozdzowe jest dostepne w sklepach, ale nijak ma sie do
tradycyjnego ciasta drozdzowego z kruszonka

ciasto "tartoleka" tez jest malo znane - biszkopt z masa budyniowa i surowymi
owocami zalanymi galaretka

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,42096224,42096224,Hej_jakich_ciast_nie_ma_w_.html


Temat: POMOCY!Ciasto truskawkowe!!
PLACEK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

1. Ciasto:

- 3 jajka
- szklanka mąki
- szklanka cukru pudru
- 10 łyżek oleju
- pół szklanki wody
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy piane z białek z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodajemy żółtka,
wode z olejem, ubijamy dalej, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy
ciasto na dużą blache – do piekarnika 180 st na 20-30 minut


2 . Ostudzone ciasto smarujemy warstwą dżemu truskawkowego.


3. Masa truskawkowa

- 2 woreczki truskawek mrożonych
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- cukier puder

Truskawki rozmrażamy, odlewamy wode, miksujemy na mus. Dodajemy 2 łyzki cukru
pudru (lub wiecej wg uznania) . Budyń rozrabiamy w 3-ch łyzkach wody dajemy do
gotującego się musu – mieszamy do zgęstnienia (gotujemy budyń na truskawkach).

4. Wylewamy mase na ciasto – czekamy aż zastygnie

5. Masa śmietankowa

schłodzoną śmietankę łaciatą 30% ubijamy z 2-3 łyżkami (zależy od gustu) cukru
pudru, dodajemy 2 smietan-fixy

6. rozsmarowujemy masę na truskawkach

7. na ubita smietanę układamy herbatniki szkolne

8. polewamy wierzch herbatnikowy lukrem jaki kto lubi (np rumowy)

Wstawiamy do lodówki . Jak doczeka do dnia nastepnego to jest lepszy – bo
miękną herbatniki i łatwiej kroić ;DDDDDDDDDDDDDD










Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,60340312,60340312,POMOCY_Ciasto_truskawkowe_.html


Temat: ciasto truskawkowe
Oto przepis na pyszny placek z owocami miekkimi, czyli takimi, ktorych nie
trzeba wstepnie podduszac. Najlepiej nadaja sie truskawki, jagody, maliny...

Skladniki:

50 dag truskawek,
20 dag maki pszennej,
4 jajka,
10 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
3/4 szklanki smietany,
1 łyzeczka proszku do pieczenia,
4 dag cukru do posypania,

3 lyzki tluszczu - do wysmarowania formy,
3 lyzki tartej bułki - do posypania formy.

1. Truskawki przebrac, umyc, osuszyc i dopiero na koncu usunac szypulki. Jesli
usuniesz szypulke przed myciem, to truskawka nasiaknie woda.
2. Zoltka utrzec z cukrem na biala pulchna masę.
3. Dodac smietane.
4. Make wymieszac z proszkiem i przesiac przez sitko. Po duzej lyzce dodawac do
masy stale ucierajac (najprosciej mikserem).
5. Stopic tluszcz i lekko przestudzony dodac do ciasta.
6. Z bialek ubic piane (mozna dodac szczypte soli, to beda lepiej sie ubijac).
Nastepnie delikatnie, zeby nie zepsuc "puszystosci" polaczyc z ciastem.
7. Do prostokatnej formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka wlac ciasto,
ulozyc na nim truskawki i posypac cukrem.
8. Piec w piekarniku 35-40 min, w temperaturze 180 st.C. Patyczek wlozony w
srodek ciasta powinien wyjsc suchy.
9. Po ostudzeniu pokroic na kawalki.

Smacznego!!
Ines
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,1925256,1925256,ciasto_truskawkowe.html


Temat: jak piec ciasto w piek. elektrycznym
To znowu ja. Dla zainteresowanych podaję (za "Biblioteczką Poradnika Domowego")
przepis na b. proste ciasto, które zawsze się udaję.
Placek piaskowy z owocami:
1 kg owoców ( ja robiłam z malinami, wiśniami (trochę opadają), truskawkami,
jagodami, w przepisie dodano jeszcze śliwki i jabłka.
kostka masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka esencji zapachowej
Masło stopić w rondelku, jajka z cukrem ubić na białą masę, dodać esencję, dalej
ucierać.Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać do
ciasta: wymieszane mąki i stopione, wystudzone, ale płynne masło. Wymieszać
przelać do formy (ja piekę w zwykłej, najtańszej) na wierzchu ułożyć owoce.
Ja piekę w tmp. 175 stopni, z termoobiegiem, na środkowej półce (wkładam do
zimnego piekarnika). Po około 30 min. patrzę przez szybkę, a po ok. 45 min.
ciasto jest gotowe. Zostawiam na 10 min. w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie
wyjmuję i posypuje c.pudrem. Rewelacja z rabarbarem :)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14953061,14953061,jak_piec_ciasto_w_piek_elektrycznym.html